Dat een enorm stelsel van ondergrondse buizen, pompen en installaties voor de afvoer en zuivering van ons afvalwater zorgt, daar staat niemand in het dagelijks leven bij stil. Totdat problemen met de riolering optreden door bijvoorbeeld verstopping in het buizenstelsel een kapotte pomp, of straten die blank staan omdat de riolering tijdens een enorme hoosbui de afvoer van het regenwater niet aankan.
“Helaas komt dat vaak voor,” weet Floris Nonhebel uit ervaring. Hij werkt als beleidsadviseur bij het Hoogheemraadschap van Delfland en legt uit hoe onze riolering werkt. “Via grote buizen onder de grond en rioolgemalen met pompen transporteren de gemeenten het rioolwater vanuit de huizen en andere gebouwen en overtollig hemelwater naar een groot inzamelingspunt. Daar neemt Delfland het over. Wij zijn vervolgens verantwoordelijk voor het zuiveren van het water. Het schone water lozen we in de rivier.”
110.000 Kilo afval
Een prachtig en goed werkend systeem, maar dan moet het riool wel worden gebruikt waarvoor het bedoeld is. Volgens Floris zijn mensen zich er niet voldoende van bewust dat alles wat ze door de gootsteen of de wc spoelen in het riool terechtkomt. “Het riool is alleen bedoeld voor afvalwater van afwas, douche of toiletbezoek. Maar wij komen ook andere voorwerpen tegen die er niet in thuis horen. Dat varieert van condooms, tampons en doekjes tot zelfs lege petflessen die er via de waterputten op straat in terechtkomen. Door dit afval raken de pompen van de gemalen snel verstopt en in het ergste geval gaan ze kapot. Reparatie en vervanging kost de samenleving elk jaar handenvol geld. Sommige gemalen zijn zo vies, dat ze elke week moeten worden schoongemaakt. Bij één gemaal hebben we in een half jaar tijd 110.000 kilo afval moeten verwijderen.”
Vet en chemisch afval
Dat mensen (frituur)vet, olie, verfresten of medicijnen door de gootsteen of de wc spoelen, levert ook veel problemen op. “Afgekoeld vet gaat aan de buizen plakken en samenklonteren met doekjes”, legt Floris uit. “Hierdoor raken de buizen en de pompen van de gemalen verstopt, waardoor het water niet goed weg kan en er bij grote hoosbuien overstromingen ontstaan.” Delfland zuivert het afvalwater met behulp van bacteriën die korte metten maken met bijvoorbeeld fosfaat- en stikstofverbindingen. “De chemicaliën uit onder meer verfresten, terpentine en medicijnen kunnen door deze bacteriën niet verwijderd worden. Dat soort chemisch afval hoort net als vet en olie dan ook niet thuis in het riool, maar bij de milieustraat.”
Soep met een rietje
Mensen bewust maken van hoe ze het riool op een goede manier kunnen gebruiken, is in het belang van iedereen, vindt Floris. Daarbij is een goede uitleg essentieel. Hij gebruikt daarvoor zelf altijd de volgende vergelijking. “Eigenlijk moet je een pomp zien als een rietje, waarmee je iets opzuigt en verderop weer uitspuugt. Zolang dat water of drinkyoghurt is, gaat dat goed. Zodra het vla wordt, wordt het al lastiger. En als mensen zo weinig weten van het riool en er spullen in blijven gooien die ook nog eens met elkaar reageren waardoor een soort dikke soep ontstaat, hebben we allemaal een probleem. Daarom steunt Delfland de campagne ‘Daarom niet in het riool!’