Westland beschikt over maar liefst zo’n 800 kilometer riool. Voor het onderhoud daarvan komt heel wat kijken. “Vooral omdat er veel in het riool terechtkomt wat daar niet thuis hoort”, zegt Mark Wiskerke, rioolbeheerder bij gemeente Westland, “met alle nare gevolgen van dien… ”

Het riool is alleen bestemd voor afvalwater van afwas, douche en toiletbezoek. Helaas spoelen veel mensen ook (frituur)vet, olie, schoonmaakdoekjes, tampons, verfresten en medicijnen door de gootsteen of de wc. Mark: “Dit veroorzaakt verstoppingen in het rioolstelsel en verstoringen in het zuiveringsproces.” Met oud en nieuw in aantocht houdt hij zijn hart vast. “Elk jaar zien we rond de jaarwisseling een piek in de vervuiling van het rioolwater. Dit komt onder meer omdat het vet waarin de oliebollen worden gebakken nogal eens in het riool wordt geloosd. Heet frituurvet stolt zodra het afkoelt. Komt het in het riool terecht, dan plakt het tegen de buizen aan. Het wordt zo hard, dat we het zelfs met een schep moeilijk kunnen verwijderen.”

Hergebruik als biobrandstof

Mark weet een goede oplossing voor dit probleem: “Bewaar de fles waarin je het frituurvet hebt gekocht en giet daar na gebruik het oude frituurvet in terug. De fles breng je dan naar de milieustraat in je gemeente of gooi je in de gele container die je steeds vaker tegenkomt bij supermarkten, scholen of sportclubs.” Een kleine moeite voor de oliebollenbakkers, maar voor het riool een groot verschil! “Bovendien kan jouw gebruikte frituurvet dan worden hergebruikt als biobrandstof”, vervolgt Mark, “zo ben je dus dubbel goed bezig. Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling en alvast een heel gelukkig nieuwjaar!”